فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 76، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه نوریان، بهرام پروین*، زهرا قرقی صفحات 13-34
    تاکنون پژوهش های زیادی در زمینه تاثیر نهج البلاغه بر اشعار شاعران انجام شده است. در این میان، در مورد شاعران دوره صفویه پژوهشی جامع مشاهده نمی‎شود. شاید یکی از دلایل آن این باشد که شاعران دوره صفویه بیشتر به صورت بینامتنی از سخنان علی علیه السلام بهره برده‎اند. در این مقاله، آثار صایب تبریزی یکی از شاعران معروف دوره صفویه بررسی شد تا مشخص شود که صایب تا چه حد از کلمات امیرالمومنین علی علیه السلام به صورت مستقیم یا بینامتنی تاثیر گرفته ‎است. به این منظور، با مطالعه کامل دیوان صایب و نهج البلاغه و با موضوعی کردن اشعار وی، بررسی متاثر بودن آن ها از نهج البلاغه انجام شد. نتیجه این بررسی بنا بر موضوعات مشخصی که مورد نظر بود،  نشان داد که 80 غزل صایب را می توان متاثر از سخنان علی علیه السلام دانست. موضوعات موردبررسی شامل شناخت خداوند، علم، انسان، عفو خدا، صبر، نعمت، رزق، قناعت، حسد، ریا و دنیا است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، علی علیه السلام، صائب تبریزی، شاعران دوره صفویه، بینامتنی
  • سید علاالدین شاهرخی*، میراحمد عظیمی، پروانه قلی پور صفحات 35-60

    شخصیت برجسته و الهی امام علی علیه السلام نمونه انسان کامل است که خداوند ایشان را برای هدایت مردم به عنوان الگو و معلم اخلاق برگزیده است؛ از این رو ضرورت دارد افکار و ایده هایش در موضوع تعلیم و تربیت مورد مطالعه قرار گیرد تا با دستیابی به یک الگوی کاربردی، از پیروی طرح های وارداتی که مناسب جامعه اسلامی نیست، پرهیز شود. معلم و شاگرد به عنوان دو رکن مهم از ارکان فرهنگی جامعه به شمار می آیند، که شناخت و رعایت حقوق آنها موجب رشد و تعالی هرچه بهتر نظام تعلیم و تربیت خواهد شد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی الگوی کاربردی حقوق متقابل معلم و شاگرد از منظر امام علی علیه السالم پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که امام علیه السلام حقوق متقابلی برای معلم و شاگرد شامل: تواضع، فراگیری دانش، گستاخی و درشتی نکردن، مشورت کردن و... در نظر گرفته است. از این رو معلم باید با تاسی از آن حضرت از ایشان سرمشق گرفته و غبار جهل و نادانی را از صفحه سفید جان شاگرد بزداید و دانش آموز نیز در این فضای محبت آمیز باید فراگیری را امری مقدس دانسته و با تمام وجود در یادگیری در کنار خودسازی تلاش نماید.

    کلیدواژگان: حقوق، معلم، شاگرد، امام علی(ع)
  • مونا امانی پور*، نصرت نیلساز، مرتضی عزتی صفحات 61-86
    فقر از بزرگ ترین نابسامانی های اجتماعی اقتصادی به شمار می آید که رفع آن نیازمند به کارگیری سیاست های گوناگون در حوزه های مختلف است. یکی از پیش شرط های موفقیت این سیاست ها، طراحی آن ها بر پایه شناسایی دقیق علت هاست. پژوهش حاضر، با گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و توصیف و تحلیل محتوای آن ها، به بررسی تطبیقی دیدگاه امیرمومنان علیه السلام  و سه مکتب لیبرالیسم، سوسیالیسم و دولت رفاه درباره علت های فقر پرداخته است؛ تا ضمن آشکارساختن دلیل اختلاف یا اشتراک سیاست های فقرزدایی این دیدگاه ها، به طراحی و اجرای کارآمدترین و مناسب ترین سیاست های فقرزدایی کمک کند. بر اساس یافته های پژوهش، علت های فقر از دیدگاه امیرمومنان علیه السلام، نه همچون لیبرالیسم، بر کاستی های فردی و نه همچون سوسیالیسم بر کاستی های ساختاری متمرکز است؛ بلکه مانند دولت رفاه، به هر دو جنبه توجه دارد. با وجود این، برخی علت های فقر در سه مکتب لیبرالیسم، سوسیالیسم و دولت رفاه، بر مبنای دیدگاه امیرمومنان علیه السلام، قابل پذیرش، و برخی غیرقابل پذیرش است.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، علت های فقر، لیبرالیسم، سوسیالیسم، دولت رفاه
  • علی حسین زاده*، هاجر قاسمی گورتی صفحات 87-112
    همه انسان ها برای رفع نیازهای خود در جامعه و دوری از انفعال، نیاز به برقراری ارتباط با افراد جامعه دارند و زمانی می توانند با دیگران رابطه برقرار کنند که بتوانند افکار، علایق و ذهنیات خود را در قالب رفتار، به دیگران منتقل نمایند. بنابراین، رفتار که تنها راه برقراری ارتباط انسان با محیط اطراف اوست، یکی از مهم ترین ابعاد زندگی انسان به شمار می رود. از طرفی رفتار، مهم ترین بستر بروز تربیت صحیح یا ناصحیح در انسان بوده و یکی از راه های دستیابی به تربیت صحیح، آشنایی با روش های رفتاری آسیب زا در تربیت است. با این توصیف این پژوهش بر آن است، با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از متون دینی و داده های علوم معاصر به تبیین مهم ترین روش های رفتاری آسیب زا در تربیت با تکیه بر معارف علوی بپردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد که مهم ترین این روش ها؛ تنبیه، تشویق نابه جا و جدال بوده و راه کارهایی همچون رعایت اصول تنبیه و تشویق و به کار گیری آن در زمان و مکان خود و دوری از برخورد خصمانه با کودک می توان ارایه کرد.
    کلیدواژگان: تربیت، روش های آسیب زا، روش های رفتاری، معارف علوی
  • محمود واعظی، حسین رضایی* صفحات 113-130
    در بین میراث ماثور امامیه، نهج البلاغه گنجی گران بها و مجموعه ای از تعالیم معرفتی، عرفانی، دینی، فرهنگی و اجتماعی شیعه است که از دیرباز، مورد توجه عالمان و ادیبان مسلمان واقع شده و اخیرا، سهم فراوانی از پژوهش های مستشرقان را نیز به خود اختصاص داده است. مطالعات مستشرقان درباره نهج البلاغه شامل پژوهش های مختلفی در جنبه های ادبی، حکمی و محتوایی است. در نتیجه این مطالعات و پژوهش ها، مستشرقان آراء و نظرات خود در توصیف نهج البلاغه را در قالب عبارت های نسبتا کوتاهی بیان کرده اند که ما را در شناخت فهم کلی آنها از نهج البلاغه یاری می دهد. پژوهش حاضر که به روش توصیفی-تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای انجام شده، می کوشد تا ضمن بررسی در سیر تطوری پژوهش های مستشرقان در خصوص نهج البلاغه، به بازخوانی و نقد دیدگاه، آراء و نظرات آنها بپردازد.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، نهج البلاغه، مستشرقان
  • علی اصغر شعاعی* صفحات 131-158
    رهبران با استفاده از شاخص های معنویت در سازمان، نوعی انگیزش درونی برای خویش فراهم نموده و از طرفی با جهت دهی به رفتارهای پیروان خود و تعمیق ارزش های درونی ایشان، زمینه ای برای انگیزش بیرونی زیرمجموعه خود فراهم می آورند. از این روی با توجه به توانایی و ظرفیت بالقوه موجود در سیره امام علی علیه السلام و به خصوص در نهج البلاغه ، می توان به آموزه هایی متمایز درباره مولفه های رهبری معنوی دست یافت.از این رو، در این مقاله با مداقه درسیره و سخن حضرت علی علیه السلام با روش توصیفی- تحلیلی، مولفه های رهبری معنوی در سازمان، استخراج، تحلیل و استنباط شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مولفه های رهبری معنوی در آموزه های امام علی علیه السلام همچون ابعاد مربوط به بینش انسان در محورهای باورها، عقلانیت و تخصص گرایی؛ در ابعاد نگرش انسان در دو محور عاطفی و فرهنگ سازی و در ابعاد کنش انسان در دو محور رفتاری و هدایت گری است.‬ و از آنجا که  معنویت در کنار بعد مادی، یکی از ابعاد وجودی انسان و یک نیاز فطری است، در صورتی که نسبت به این بعد غفلت ورزیده شود، برون داد آن، گمراهی و ظلم و ستم به خویشتن و دیگران و محرومیت و درماندگی می شود.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، آموزه های نهج البلاغه، مولفه های رهبری، رهبری در سازمان
  • عزیز علی دهقانی، محمدحسین صائینی*، حسین مرادی، فرهاد ادریسی صفحات 159-176

    بیماری های روحی و روانی از جمله بیماری هایی است که توجه به آن در جوامع امروزی مغفول مانده است. در این پژوهش برآنیم تا با روش توصیفی- تحلیلی و براساس شیوه مستندات کتابخانه ای به این سوال مهم پاسخ دهیم که بیماری های روحی و روانی در نهج البلاغه کدام اند؟ و شیوه درمان آن چگونه است؟ از این رو دامنه این پژوهش مبتنی بر امراض نفسانی ناامیدی، غفلت، عجب و کبر خواهد بود. براساس یافته های تحقیق، بسیاری از این بیماری ها در بستر دین جزو صفات ذمیمه محسوب می شود که مانع خودشناسی و معرفه الله می شود. براساس نگرش امام علی علیه السلام، منشا ایجاد این امراض، در دو مقوله خودشناسی و خداشناسی جای دارد. به طوری که برای درمان چهار مرض فوق، از سلاح صبر و توکل به مبدا وجودی، اطاعت و ذکر خداوند، تدبر در امور نظام هستی و پی بردن به عظمت پروردگار و در نهایت توجه به آفرینش انسان از ماده ای ناچیز و اساس قراردادن اصل تواضع و خشوع بهره می برد. از رهگذر عمل به برخی تعالیم و نسخه تجویزی حضرت امیر علیه السلام، توجه به معرفت نفس منجر به معرفهالله شده و این امراض در مسیر نیل به آرمان های بشریت و کمال مطلوب رفع می شود.

    کلیدواژگان: درمان، بیماری ها، روحی و روانی، امام علی علیه السلام، نهج البلاغه
  • حسین منصوری رضی* صفحات 177-191

    از موانع سیر انسان به سوی کمال، غفلت است. مطالب گسترده ای در کلام امیرالمومنین علی علیه السلام پیرامون آن آمده است و در بعد روحی و روانی دارای پیامدهای مهمی می باشد به گونه ای که گاه، سرنوشت یک انسان را در مسیری عکس مسیر کمال قرار می دهد. این نوشتار با رویکرد تحلیلی - توصیفی با تکیه بر روایات حضرت علی علیه السلام بر آن است که به پیامدهای روحی و روانی غفلت از خداوند بپردازد. با تامل در کلام امیرالمومنین علیه السلام معلوم می شود دل مردگی، کبر و غرور، خود فراموشی، دوری از کرامت انسانی از پیامدهای روحی و روانی غفلت است. از آن رو که علم به پیامدهای یک امر مذموم راهی جهت انذار از آن است. در موضوع پیش روی این نوشتار نیز، علم به پیامدهای غفلت در حقیقت حذر دادن از وقوع آن در حیات انسان ها خواهد بود.

    کلیدواژگان: غفلت، پیامدهای روحی، پیامدهای روانی، امیرالمومنین(علیه السلام)
  • سید جواد احمدی* صفحات 193-213
    در نهج البلاغه، زهد و زندگی زاهدانه بسیار ستایش و توصیه شده است. شناخت مفهومی واژه «زهد» به قصد رسیدن به یک تعریف منطقی و جلوگیری از هرگونه مغالطه و انحراف فکری پیرامون زهد، نیاز اساسی به شمار می آید؛ چنانکه شناسایی عوامل موثر در ایجاد زهد، آثار مترتب بر آن نیز برای آراسته شدن به این فضیلت، ضروری است. در این مقاله، با روش تحلیلی و استناد به منابع مرتبط با این موضوع، ضمن تحلیل مفهومی و بررسی تعریف اصطلاحی مورد نظر شارحان نهج البلاغه از زهد و میزان هماهنگی آن با مفاد سخنان امام علیه السلام، به عوامل حصول زهد و آثار آن از دیدگاه نهج البلاغه پرداخته شد. یافته های تحقیق نشان دهنده این است که «زهد» یعنی بی میلی و ترک عملی نسبت به هر چیزی که مانع از رسیدن به هدف (قرب الهی و نعیم اخروی) است نه اجتناب از عالم طبیعت و بهره نبردن از مواهب مادی. زندگی در عالم طبیعت، وسیله و مقدمه برای تحصیل سعادت ابدی (هدف نهایی) و واجد ارزش مقدمی است. تلقی «وسیله» به عنوان «هدف» دنیایی است مذموم که مانع از وصول به هدف می شود و باید از آن إعراض کرد . به میزان عمق معرفتی انسان به چنین بینشی، مرتبه ای از مراتب زهد در او حاصل می شود و آثار اخلاقی و عملی آن را در خود می یابد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، زهد، مبادی زهد، نشانه های زهد، مراتب زهد
  • زینب پورکاویان، زهرا صرفی* صفحات 215-240
    عدالت، آرمان والای بشری در طول تاریخ بوده است و امام علی علیه السلام، سمبل برجسته عدالت هستند که آن را در حیات فردی و اجتماعی متجلی کردند. با وجود اینکه درباره عدالت در سیره آن حضرت، پژوهش های بسیار انجام شده است، اما این مسیله همچنان نیازمند بررسی است. این پژوهش تلاش دارد تا با نگاهی مخاطب محور، مسیله عدالت اجتماعی را در نامه های آن حضرت به کارگزارانشان بررسی نماید و از روش تحلیل مضمون و نرم افزار MAXQDA برای دستیابی به این هدف بهره برده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که عدالت اجتماعی در کارگزاران، با توجه به کیستی مخاطب، به دو سطح کلان تحت لوای حکومت و خارج از لوای حکومت قابل تقسیم است. بخش تحت لوای حکومت به دو دسته فرادست و فرودست کارگزار تقسیم می شود که متناسب با آن وظایفی برای کارگزار تعیین شده است.  مهمترین وظیفه کارگزار نسبت به فرادست خود اطاعت و فرمان پذیری است. سطح فرودست نیز به دو بخش کارگزاران و رعیت تقسیم می شود که هریک دارای مضامین پایه متعدد هستند. سطح کلان خارج از لوای حکومت که اشاره به دشمنان آشکار دارد، خود از چهار مضمون پایه شدت در برابر دشمن، اصول جنگ با دشمن، اصول صلح با دشمن و اصول هم پیمانی با دشمن تشکیل می شود.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، نهج البلاغه، کارگزاران، مخاطب محور، تحلیل مضمون
  • صغری اسودی*، حیدر مسجدی صفحات 241-259
    متن نهج البلاغه مانند هر متن حدیثی دیگر احتمال نقل معنا دارد. یکی از راه هایی که می توان به اصالت لفظ در نهج البلاغه پی برد کشف نظام معنایی الفاظ است. برای نمونه اعانه با هفت واژه دیگر هم معناست. برای دلالت یابی معنایی این واژه می توان از بررسی مترادفات همان واژه استفاده کرد. پرداختن به ظرایف و تفاوت معانی واژگان بر عهده دانش «فروق اللغه» است، این دانش، معنای دقیق تر و زوایای پنهان دلالی بیشتری را از واژگان ارایه می دهد. این پژوهش به بررسی «درخواست کمک» حضرت علی علیه السلام و دیگر معصومین علیهم السلام در ساختار «إعانه» و چرایی گزینش آن از بین مترادفات و تفاوت آن با دیگر مترادفات پرداخته و به روش تحلیلی-کتابخانه ای مبتنی است. برای این پژوهش از قرآن، نهج البلاغه، معاجم و... بهره گرفته شده است. دلالت این ساختار، امداد پی درپی و حمایت مستمر تا رسیدن کمک شونده به هدف خود می باشد. این در حالی است که مترادفات آن چنین دلالتی را نرسانده و هر یک به زاویه ای خاص از مفهوم یاری و کمک دلالت می کردند و با مفهوم اصلی «إعانه» تفاوت هایی از زوایای گوناگون داشتند.
    کلیدواژگان: اعینونی، اعینونا، امداد معصومین(علیهم السلام)، فروق اللغه
|
  • Fatemeh Nourian, Bahram Parvin *, Zahra Ghoroghi Pages 13-34
    So far, many studies have been done regarding the influence of Nahj Al-Balaghah on poets' poems. In the meantime, there is no comprehensive research about the poets of the Safavid period. Perhaps one of the reasons is that the poets of the Safavid period intertextually used the speeches of Imam Ali (AS). In this article, we analyzed the works of Sa'eb Tabrizi, one of the famous poets of the Safavid period, to determine how much Saeb was influenced by the speeches of Amir al-Mu'minin Ali (AS) directly or intertextually. For this purpose, the themes of Diwan Sa'eb and Nahj Al-Balaghah and the influence of Nahj Al-Balaghah on Diwan were investigated. The result of this study indicated that 80 sonnets of Sa'eb are influenced by the speeches of Imam Ali (AS) and their topics were mainly based on God's knowledge, wisdom, God's forgiveness, patience, blessings, sustenance, contentment, envy, hypocrisy, and the world.
    Keywords: Nahj al-Balaghah, Imam Ali, Safavid era's poets, intertextual
  • Seyed Alaeddin Shahrokhi *, Mirahmad Azimi, Parvaneh Qolipur Pages 35-60

    Imam Ali (AS) is an example of a perfect human being whom God has chosen as an ethical model and teacher to guide people. Therefore, to achieve a practical model and avoid following imported plans that are not suitable for Islamic society, the thoughts and ideas of Imam Ali (AS) regarding education and training should be studied. Teachers and students are considered two crucial cultural pillars of society, and knowing and respecting their rights will lead to the growth and excellence of the education system. This article has analyzed the practical model of teacher and student mutual rights from Imam Ali's (AS) perspective through a descriptive-analytical method. The present study's findings indicate that Imam considered mutual rights for the teacher and the student, including humility, acquiring knowledge, not being rude, consulting, etc. Therefore, the teacher should remove the dust of ignorance from the soul of the students by following Imam Ali's (AS) thoughts and ideas, and the students should consider learning as a sacred entity and strive with all their heart in learning and self-improvement.

    Keywords: Rights, teacher, Student, Imam Ali (AS)
  • Mona Amanipoor *, Nosrat Nilsaz, Mortaza Ezzati Pages 61-86
    Poverty is one of the most prominent socio-economic disturbances, requiring various policies in numerous fields to solve it. One of the prerequisites for the success of these policies is their design based on the precise identification of causes. In this research, authors, through collecting data in a library form and describing and analyzing their content, have comparatively investigated the views of Amir al-Mu'minin (AS) and the three schools of liberalism, socialism, and welfare state about the causes of poverty. This article aims to design and implement the most efficient and appropriate policies while revealing the reason for the similarities and differences of poverty alleviation policies. According to the findings of the research, the cause of poverty from Amir al-Mu'minin's (AS) point of view is not focused on individual shortcomings as mentioned by liberalism, nor on structural defects as mentioned by socialism; instead, like the welfare state, it pays attention to both aspects. Despite this, according to Amir al-Mu'minin's (AS) approach, some causes of poverty in the three schools of liberalism, socialism, and welfare state are acceptable, and some are unaccepta
    Keywords: Amir al-Mu'minin (AS), causes of poverty, Liberalism, socialism, Welfare State
  • Ali Hoseinzadeh *, Hajar Ghasemi Gavarti Pages 87-112
    All human beings need to communicate with individuals in society to avoid being inactive and passive. They are able to communicate with others when they can transmit their thoughts, interests, and mentalities in the form of behavior. So, behavior as one of the most important aspects of human life is the only way for human beings to communicate with their surroundings. On the other hand, behavior is the most important context for incorrect or correct education in humans and one of the ways to obtain correct education is to learn about traumatic behaviors in education. Therefore, this study through a descriptive-analytical method seeks to explain the most important traumatic behaviors methods in education by relying on Alawite theology and using religious texts and data from contemporary sciences. The findings of the study show that the most important of these methods are punishment, improper encouragement and controversy, and strategies such as adherence to the principles of punishment and encouragement and its application in their own time and place and avoidance of hostile behavior toward the child.
    Keywords: Education, traumatic methods, behavioral methods, Alawite theology
  • Mahmood Vaezi, Hossein Rezaee * Pages 113-130
    Among the imams' narrations, Nahj al-Balaghah is a precious treasure and a collection of Shia's epistemological, mystical, religious, cultural, and social teachings. This book has been of interest to Muslim scholars and writers for a long time. In recent years, a significant contribution of Orientalist studies has been dedicated to it. Orientalist studies about Nahj al-Balaghah include literary, jurisprudential, and content investigations. As a result of these studies, Orientalists have expressed their views and opinions in the description of Nahj al-Balaghah in the form of relatively short phrases that help us know their general understanding of Nahj al-Balaghah. The present research carried out in a descriptive-analytical method based on library sources, tries to review and criticize Orientalists' views and opinions and examine the development of their studies regarding Nahj al-Balaghah.
    Keywords: Imam Ali (AS), Nahj al-Balaghah, orientalists
  • Aliasghar Shoaei * Pages 131-158
    Through indicators of spirituality in the organization, leaders provide a kind of internal motivation for themselves. On the other hand, by directing the behavior of their followers and deepening their inner values, they provide a basis for the external motivation of their subordinates. Considering the ability and potential capacity of the Sirah of Imam Ali (AS) and Nahj al-Balaghah, achieving distinctive teachings about the components of spiritual leadership is possible. Therefore, in this article, the life and speech of Hazrat Ali were investigated through a descriptive-analytical method, and the components of spiritual leadership in the organization were extracted, analyzed, and deduced. The research findings show that the components of spiritual leadership in the teachings of Imam Ali (AS) include dimensions related to human beliefs, rationality, and specialization. Human insight consists of two axes of emotional and cultural formation, and human action includes two axes of behavior and guidance. Since spirituality, along with the material aspect, is one of the aspects of human existence and an innate need, if this dimension is neglected, its output will be misguidance, oppression of oneself and others, deprivation, and helplessness.
    Keywords: Spiritual Leadership, teachings of Nahj al-Balaghah, Leadership Components, leadership in an organization
  • Azizali Dehghani, MohammedHussain Saiene *, Hossein Moradi, Farhad Edrisi Pages 159-176

    Mental illnesses are among the diseases that are neglected in today's societies. In this research, we intend to answer this vital question with a descriptive-analytical method. Based on the library documentation, what are the mental illnesses in Nahj al-Balaghah, and how are they treated? Therefore, the scope of this research will be based on carnal diseases of despair, neglect, wonder, and pride. Based on the research findings, many of these diseases in the context of religion are considered blameworthy traits that hinder self-knowledge and knowledge of Allah. According to Imam Ali (AS), the origin of these diseases lies in the two categories of self-knowledge and God-knowledge. So, to cure the above four diseases, he recommends patience and trust in the source of existence, obedience and remembrance of God, thinking about the affairs of existence and realizing the greatness of God, and finally, paying attention to the creation of man from an insignificant substance and considering humility and humbleness as two essential principles. Following some teachings and prescriptions of Hazrat Amir (AS), paying attention to self-knowledge leads to the knowledge of Allah. These diseases are eliminated on the way to achieving humanity's ideals and perfection.

    Keywords: treatment, Diseases, mental, psychological, Imam Ali (AS), Nahj al-Balaghah
  • Hossein Mansoori Razi * Pages 177-191

    Negligence is one of the obstacles to progressing towards perfection. In the words of Amir al-Mu'minin Ali (AS), there are extensive content about it, and it has crucial consequences in the spiritual and psychological dimension, in such a way that sometimes, the destiny of a human being is placed on a path opposite to the direction of perfection. This article, with an analytical-descriptive approach based on the narration of Imam Ali (AS), aims to deal with the spiritual and psychological consequences of God's negligence. It becomes clear by thinking about the words of Amir al-Mu'minin Ali (AS) that heartlessness, pride, self-forgetfulness, and distance from human dignity are negligence's spiritual and psychological consequences. Because knowing the consequences of a reprehensible thing is a way to avoid it. In the subject of this article, knowing the consequences of negligence will lead to its avoidance in human life.

    Keywords: Negligence, spiritual consequences, psychological consequences, Amir al-Mu'minin (AS)
  • Seyedjavad Ahmadi * Pages 193-213
    In Nahj al-Balaghah, asceticism and ascetic life are highly praised and recommended. Understanding the concept of 'asceticism' to reach a logical definition and prevent any fallacies and intellectual deviations around asceticism is considered a basic need. So, identifying the factors influencing the creation of asceticism and its related effects must be adorned with this virtue. This article aims to deal with this issue analytically and refer to related sources. Accordingly, while doing a conceptual analysis, the author examined the definition of asceticism intended by the commentators of Nahj al-Balaghah. Then, he checked the degree of harmony of this definition with what was stated in the words of Imam (AS) and Nahj al-Balaghah. The research findings show that 'asceticism' means reluctance and practical abandonment of anything that prevents reaching the goal (God's nearness and afterlife blessings). In this case, asceticism does not mean avoiding the world of existence and not benefiting from material gifts. Living in the world of existence is a means and a prelude to obtaining eternal happiness (ultimate goal) and has a preliminary value. Considering the 'means' as the 'goal' of the world is reprehensible and hinders achieving the goal and should be avoided. It is worth mentioning that according to the depth of human knowledge about such a vision, a level of asceticism is achieved in him in such a way that he finds its moral and practical effects in himself.
    Keywords: Nahj al-Balaghah, asceticism, principles of asceticism, signs of asceticism, degrees of asceticism
  • Zaynab Poorkavian, Zahra Sarfi * Pages 215-240
    Justice has been a high human ideal throughout history, and Imam Ali (AS) is a prominent symbol of justice who manifested it during his individual and social life. Many studies have been done about justice in his life, yet this issue still needs to be investigated. This research examines social justice in the Imam Ali (AS) letters through an audience-oriented approach. To this end, a thematic analysis method and MAXQDA software were used. The research findings indicate that social justice among agents according to its audiences can be divided into two primary levels: under the government and outside the government. The government section is divided into two categories, upstream and downstream of the agent, and duties are assigned to the agent accordingly. The most important responsibility of an agent is to obey his superiors. The lower level is also divided into two sections, agents and vassals, each of which has several basic themes. The macro-level outside of the government refers to obvious enemies and includes four basic themes of intensity against the enemy: the principles of war against the enemy, the principles of peace with the enemy, and the principles of alliance with the enemy.
    Keywords: Social Justice, Nahj al-Balaghah, Agents, audience-oriented, Thematic Analysis
  • Soghra Asvadi *, Heydar Masjedi Pages 241-259
    The text of Nahj al-Balaghah, like any other hadith text, can convey meaning. One of the ways to understand the originality of words in Nahj al-Balaghah is to discover the semantic system of words. For example, donation (Eaneh) has the same meaning as seven other words. To find out the meaning of this word, one can use the synonyms of the same word. Dealing with the nuances and differences in the meanings of words is the responsibility of 'Farooq al-Lagheh'. This knowledge provides a more accurate meaning and more hidden angles of the words. Based on an analytical library method, this research examines the 'request for help' of Hazrat Ali (AS) and other infallible people regarding Eaneh, why it is selected from among synonyms, and how it differs from other synonyms. In this research, the Quran, Nahj al-Balaghah, lexicons, etc. have been used. This word implies continuous help and support until the helper reaches his goal. While the synonyms of this word did not convey such a meaning, each denoted a specific angle of the concept of help and assistance and differed from the central concept of Eaneh in various aspects.
    Keywords: Ainouni, Ainoona, the aid of infallible people, Farooq al-Lagheh